În prezent, la noi în țară, în afara de Parcul Natural Bucegi există un număr de 16 Parcuri Naționale și Naturale legal constituite pănă la aceasta data - Parcurile Naționale: Domogled - Valea Cernei, Retezat, Cheile Nerei-Beușnița, Munții Rodnei, Cheile Bicazului-Hășmaș, Ceahlău, Călimani, Cozia, Piatra Craiului, Semenic - Cheile Carașului și Munții Măcinului, Parcul National Ceahlău, respectiv Parcurile Naturale: Porțile de Fier, Apuseni, Grădiștea Muncelului-Cioclovina, Balta Mică a Brăilei, Vânători Neamț).
Masivul Bucegi deține un loc de frunte în lanțul Carpaților romănești prin flora de rara bogatei și diversitate, care a atras încă de multa vreme numeroși cercetători și iubitori ai naturii din țară și de peste hotare.
Lucrările științifice elaborate de prestigioși botaniști, la începutul secolului trecut, au stat la baza primului act de constituire a unor rezervații-monumente ale naturii: HCM. 965/ 17.11.1943.
Odată cu promovarea și dezvoltarea turismului, exploatarea maxima a resurselor naturale dar și ca rezultat al procesului pe scara larga de distrugere a diversității biologice cat și a influentei acesteia asupra factorilor de mediu a fost creat un cadru organizatoric adecvat masurilor specifice de conservare și protecție prin înființarea Parcului Natural Bucegi, prin O.M. 7/27.01.1990.
Aceasta structura administrativa are o suprafața totala de 35.700 ha, din care rezervațiile integrale - 9.000 ha. Necesitatea armonizării legislației de protecție a mediului și de constituire a ariilor naturale protejate cu legislația comunitara din domeniu – Conventia de la Paris, Conventia de la Rio, Conventia de la Washington, Conventia de la Bonn, Conventia de la Berna- condiție de baza a aderării României la U.E. a condus la apariția: